06-07-09

Gevonden in een aangespoelde fles…

In het gemeentelijk informatieblad van deze zomer staat volgend artikel.


kleinerinfoblad 007
Dit is de tekst.

Waar vind je in Brecht monumenten van de Eerste Wereldoorlog? Welke Brechtenaren sneuvelden en waar zijn ze begraven? Bestaan hun graven nog? Wie waren deze slachtoffers?

“Te Jong” is een project van de dienst herinneringseducatie van het IV-NIOOO. Het vijfde en zesde leerjaar van De Sleutelbloem nam vorig najaar deel aan de wedstrijd en won de eerste prijs van de Nederlandstalige lagere scholen.

Ze kaderden hun project tussen twee 11-novemberherdenkingen. De leerlingen ontwierpen een herdenkinsgkrans en legden die tijdens de plechtigheid op 11 november neer bij het monument van de gesneuvelden. Tijdens hun Heuvellandklassen bezochten ze een Britse begraafplaats om ook daar op zoek te gaan naar de mensen achter die stenen namen. In het Talbot House in Poperinge ontdekten ze hoe rang en stand soms toch even kon verdwijnen in een soldatenhuis met thee, een tuin, concerten en de onnavolgbare aalmoezenier Tubby Clayton. DOVO, de ontmijningsdienst van het leger, toonde hoe 90 jaar na de oorlog gewone burgers door de massale hoeveelheid verloren munitie nog steeds slachtoffer kunnen worden. Gelukkig zijn zij daar om veel ellende te voorkomen. En tussen Engelse scholen woonden de leerlingen de Last Post plechtigheid in Ieper bij.

In oktober gingen de klassen in Brecht op zoek naar stille getuigen van de Eerste Wereldoorlog: monumenten, de namen en het leven van de Brechtse gesneuvelden. In november bouwden ze rond de hele afgelegde weg een kleine tentoonstelling met foto’s, verslagen en souvenirs. Dat werk werd gebundeld en als project ingediend. Met succes dus. Op 30 april volgde de beloning: de klassen vertrokken in een heuse legerbus op Battlefield Tour. Ze bezochten Tyne Cot Cemetery, de grootste Britse militaire begraafplaats. Daarna volgden het Memorial Museum Passchendaele 1917 in Zonnebeke, de loopgraven van Bayernwald en de Duitse “studentenbegraafplaats” in Langemark.

Delen van hun inzending worden samen met die van de andere scholen gebundeld in een boek over herinneringseducatie en zal eveneens verschijnen op de website van het Instituut voor Veteranen - Nationaal Instituut voor Oorlogsinvaliden, Oud-Strijders en Oorlogsslachtoffers. Ga zeker eens kijken op hun website: www.niooo.be . Zo vind je daar nog een portie verleden door de ogen van onze Brechtse jongeren. Immers: wie het verleden niet kent, is gedoemd het opnieuw te beleven. Dat willen ze toch liefst voorkomen.

Een dikke proficiat voor de winnaars en een dankjewel aan allen die aan het project meewerkten!


14:07 Gepost door superklas | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.